Kā tiek uzraudzīta dzeramā ūdens kvalitāte Kuldīgā?

Kā tiek uzraudzīta dzeramā ūdens kvalitāte Kuldīgā?

 

 

Lai iegūtu informāciju par dzeramā ūdens nekaitīgumu un kvalitāti, tās atbilstību noteikumu prasībām, kā arī par iespējamām pārmaiņām dzeramā ūdens kvalitātē, SIA”KULDĪGAS ŪDENS” tiek īstenots dzeramā ūdens monitorings, kas tiek saskaņots ar Latvijas Republikas Veselības inspekciju, regulāri veicot dzeramā ūdens kvalitātes pārbaudes akreditētā  laboratorijā.

Kārtējais monitorings (regulāras pārbaudes) tiek veikts, lai iegūtu informāciju par dzeramā ūdens mikrobioloģiskajiem, organoleptiskajiem un fizikāli ķīmiskajiem rādītājiem, kā to nosaka šobrīd spēkā esošie noteikumi ( MK Nr.547 no 29.09.2023),  kas balstīti uz  ES  direktīvu “Par dzeramā ūdens kvalitāti”, kurā ietverto pasākumu mērķis ir aizsargāt cilvēka veselību pret jebkādu ūdens piesārņojumu, nodrošinot, ka dzeramais ūdens ir pilnvērtīgs un tīrs, kā arī veicināt pa krānu piegādātā dzeramā ūdens lietošanu, tādējādi izvairoties no videi nedraudzīga iepakojuma, kas rodas, lietojot fasēto dzeramo ūdeni.

Iedala A grupas (ap 10 testējamo parametru) un B grupas dzeramā ūdens monitorings (ap 60 testējamo parametru).

A grupas monitorings Kuldīgas pilsētā tiek veikts 7 reizes gadā, Kuldīgas novada pagastos 2 reizes gadā (pavasarī un rudenī).
B grupas monitorings Kuldīgas pilsētā tiek veikts 2 reizes gadā, Kuldīgas novada pagastos atkarīgs no piegādātā ūdens daudzuma.

Veicamā dzeramā ūdens monitorēšanas biežums tiek balstīts uz iepriekšējā gadā iedzīvotājiem faktiski piegādāto ūdens daudzumu diennaktī (m3). Monitorēšanas biežums un laiks gada sākumā tiek saskaņots ar Veselības inspekciju, kas veic ūdens piegādātāju izstrādāto “Dzeramā ūdens monitoringa  programmu“ un “Dzeramā ūdens izmeklējumu programmu pēc dezinfekcijas veikšanas” saskaņošanu.

Dzeramā ūdens piegādātājiem regulāri jāveic ūdens apstrādes sistēmu (hidroforu, rezervuāru) attīrīšana un dezinfekcija, arī pēc šo darbību veikšanas, jāņem ūdens paraugi, lai pārliecinātos, ka dezinfekcija bijusi veiksmīga un nav  mikrobioloģiskā piesārņojuma. Kuldīgas pilsētā un novadā dezinfekciju veic ar ūdeņraža pārskābi jeb peroksīdu, kas ūdenī sadalās par ūdeni un skābekli. Aicinām pēc dezinfekcijas veikšanas pastiprināti radīt ūdens plūsmu iekšējā ūdensapgādes tīklā, atverot ūdens krānus, lai attīrīšanas/ dezinfekcijas līdzeklis nonāktu visā ūdensapgādes sistēmā. Ūdeni var lietot uzturā un sadzīvē.

Par dzeramā ūdens apstrādes sistēmu (hidroforu, rezervuāru) dezinfekcijas veikšanu informācija iepriekšējā nedēļā vienmēr tiek nosūtīta ēku apsaimniekotājiem, kā arī pagastu pārvaldēm, izglītības un ēdināšanas uzņēmumiem, publicēta SIA”KULDĪGAS ŪDENS” mājas lapā un Facebook sociālo tīklu kontā.

Ja tomēr konstatēta kāda parametra neatbilstība, tiek veikta atkārtota dzeramā ūdens apstrādes sistēmu (hidroforu, rezervuāru) attīrīšana un dezinfekcija ar hloru saturošu līdzekli. Pēc apstrādes ar šo līdzekli, ieteicams atturēties no krāna ūdens lietošanas uzturā vismaz diennakti, kā arī pirms lietošanas to 10-15 minūtes notecināt vai lietot novārītu. Pēc dezinfekcijas veikšanas, krāna ūdens iegūst nepatīkamu, hloram raksturīgu aromātu un tam var būt arī neliela hlora piegarša, taču šī viela dezinfekcijas nolūkos izmantojamos daudzumos nav veselībai kaitīga vai bīstama.

Saimnieciskajiem darbiem ūdeni var lietot bez novārīšanas. Mājdzīvniekiem, putniem, zivtiņām, telpaugu laistīšanai  u.c. paredzēto ūdeni pirms lietošanas ieteicams nostādināt.

Arī par šo darbu veikšanu informācija vienmēr tiek nosūtīta ēku apsaimniekotājiem, kā arī Pagastu pārvaldēm, izglītības un ēdināšanas uzņēmumiem, publicēta SIA”KULDĪGAS ŪDENS” mājas lapā un Facebook sociālo tīklu kontā.

Ar dzeramā ūdens programmu īstenotajiem rezultātiem ikviens interesents var iepazīties SIA” “KULDĪGAS ŪDENS” mājas lapā  sadaļā: Par mums/Ūdens testēšanas pārskati. (https://udens.kuldiga.lv/par-mums/udens-testesanas-parskati/)  SIA” “KULDĪGAS ŪDENS” patērētājiem piegādātā  dzeramā ūdens kvalitāte atbilst normatīvajos aktos noteiktajām prasībām.

Vairāk informācijas par mikrobioloģiskiem piesārņojuma riskiem un to rašanās cēloņiem meklējama Veselības inspekcijas mājas lapā:

https://www.vi.gov.lv/lv/indikatora-organismi?utm_source=https%3A%2F%2Fduckduckgo.com%2F